18.07.2015 - Updated 17.07.2017 - Μαίρη Χαρίσκου – 1 ΣΧΟΛΙΟ
Τα πράγματα σφίγγουν αγαπημένοι μου και πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πως θα τα βγάλουμε πέρα το Χειμώνα
Είμαστε λίγο κάπου ανάμεσα στον τρόμο της πτώχευσης και στον τρόμο της αύξησης των τιμών. Βασικά δε ξέρουμε που να κατευθύνουμε τον τρόμο μας μάλλον. Μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με την πρώτη περίπτωση βάζουμε λίγο στην άκρη την ακρίβεια που θα μας χτυπήσει κατακούτελα.
Όπως και να έχει εμείς δε τη γλυτώνουμε, αυτό είναι το μόνο σίγουρο στις ενδιαφέρουσες εποχές που έλαχε να ζούμε. Γενικότερα όταν αρχίζω να αγχώνομαι προσπαθώ όσο μπορώ να προγραμματίσω και να οργανώσω το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσω. Ίσως αυτό κρατά απασχολημένο το μυαλό μου και διώχνει το άγχος, δε ξέρω.
Το χύμα είναι τρέντυ
Ζούμε στην Ελλάδα. Ούτε του παπά μη το πείτε. Είμαστε μαθημένοι σε μη συσκευασμένα προϊόντα για πολλά είδη τροφών. Οκ! εξαιρέσεις υπάρχουν αφού ξέρω άτομα που θα αγοράσουν ακόμα και το μαρούλι συσκευασμένο(ναι λέμε για σένα χτυπάει η καμπάνα, και εγώ σε αγαπάω), όμως δεν είναι ο κανόνας όπως για παράδειγμα στην Αμερική που ότι τρώνε βγαίνει μέσα από πλαστικό.
Τα περισσότερα τρόφιμα μπορούμε να τα βρούμε και χύμα οπότε πιθανότατα γλυτώνουμε τον αυξημένο φπα. Λέω πιθανότατα γιατί ακόμα δεν ξέρουμε λεπτομερώς τι θα συμβεί.
Επίσης είναι καλοκαίρι, καταψύξτε ότι λαχανικό μπορείτε για το χειμώνα. Οι πιο εξτρίμ αρχίστε να αποξηραίνετε λαχανικά.
Προσωπικά αγοράζω ελάχιστα τρόφιμα συσκευασμένα, κυρίως από συνήθεια, έτσι μεγάλωσα, έτσι έμαθα. Γάλα, λάδι, αλεύρι, φρυγανιά, μπέκιν, μακαρόνια, ρύζι(όχι πάντα), ζάχαρη, μαργαρίνη, μπαχαρικά, ξύδι, όσπρια(όχι πάντα), πίτουρο βρώμης, καφέ, κατεψυγμένα φασολάκια και αρακά. Σπάνια 2-3 φορές το χρόνο καμιά σφολιάτα και όταν πέσει υπογλυκαιμία κάτι σε σοκολάτα.
Το θέμα δεν είναι μόνο τα τρόφιμα όμως, θα μας σκίσουν και με τα καθαριστικά πάσης φύσης.
Πετρέλαιο VS Καυσόξυλα
Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι ΠΑΛΙ η θέρμανση το χειμώνα. Με τις τιμές του πετρελαίου τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι το γυρίσαμε στο καυσόξυλο. Αρκετοί μετέτρεψαν και τα καλοριφέρ τους ώστε να λειτουργούν με καυσόξυλα. Το κόστος μεγάλο αλλά σκέφτηκαν ότι θα κάνουν απόσβεση. Αμ δε! Τώρα να δω τι θα γίνει με το 23% στα καυσόξυλα. Προσωπικά απλά θα βάλω την παλιά μου σόμπα αν δω ότι δε συμφέρει με τίποτα, παρ΄όλο που με τα ξύλα ζεσταίνομαι περισσότερο, όπως και να έχει είναι μικρότερη ζημιά.
Το θέμα είναι πως αρκετοί αγόραζαν καυσόξυλα Ιούλιο-Αύγουστο που ήταν στεγνά και οι τιμές ήταν χαμηλότερες. Τώρα ούτε ξέρουμε πόσο θα έχει το πετρέλαιο, ούτε αν θα συμφέρει περισσότερο από τα καυσόξυλα.
Ένα καλό που θα έχει αυτό το μέτρο αν όντως κατέβει η τιμή του πετρελαίου είναι πως θα σταματήσει η φυγή των χρημάτων στη Βουλγαρία και θα κοπεί λίγο η φοροδιαφυγή. Δε ξέρω για σας αλλά εγώ 3 χειμώνες που έκαιγα καυσόξυλα απόδειξη από έμπορο ξύλων είδα μόλις 2 φορές. Οι περισσότεροι σφύριζαν αδιάφορα.
Και πως θα τα βγάλουμε πέρα;
Με πολύ ζόρι. Το μόνο σίγουρο. Πρέπει να οργανωθούμε καλύτερα και να κάνουμε εξυπνότερες επιλογές. Αναγκαστικά θα αλλάξουμε κι άλλο την καθημερινότητα μας.
Πολύ καλή λύση για όταν δεν υπάρχει αναμένο κάποιο θερμαντικό σώμα (καλοριφέρ, τζάκι κ.λ.π) είναι τα ΕΣΩΘΕΡΜΙΚΑ εσώρουχα. Τα εσώρουχα αυτά είναι ειδικά για να κρατούν την θερμοκρασία του σώματος και είναι φτιαγμένα απο διάφορα είδη ελαστικών νημάτων ή ακόμα καλύτερα απο μαλί. Εαν κάποιος αγοράσει τέτοια εσώρουχα, καλό είναι να τα πάρει όσο γίνεται πιό στενά διότι έτσι έχουμε πολύ καλύτερο αποτέλεσμα. Οι τιμές τους κυμαίνονται απο 15-20 ευρώ για παντελόνι και φανέλα και φτάνουν μέχρι και 100+. Πρίν την αγορά τους καλό είναι να γίνει μια αναζήτηση στο διαδίκτυο και να βλέπουμε πάντα για τις θερμικρασίες που αυτά προορίξονται.
(το γράφω με κεφαλαία διότι ο νεοέλλην συνηθιζει να παπαγαλίζει οτιδήποτε βλακεία του πασάρουν, βλέπε ισοθερμικό) Εσωθερμικά πηγάζει απο τις λέξεις ΕΣΩ = μέσα, εσωτερικα και απο την λέξη θερμότητα. Η λέξη ισοθεθερμικά απο που πηγάζει? (μου θυμίζει κάτι που λέγαμε στον στρατό “ισα μωρή @@@”