1.11.2010 - Updated 16.07.2017 - Μαίρη Χαρίσκου – 2 ΣΧΟΛΙΑ

Μια πολυαναμενόμενη ταινία για μια διάσημη ιστοσελίδα και τον νεώτερο δισεκατομμυριούχο με αρκετά μηνύματα

Η σχέση μου με το Facebook δεν είναι ότι καλύτερο για να είμαι ειλικρινης μια και είναι από τα εργαλεία που χρησιμοποιώ λιγότερο. Όμως δε θα ήταν δυνατό να μη δω το The Social Network μια και θεωρώ πως έχει ενδιαφέρον σε αρκετά επίπεδα.

Καταρχήν παρατηρούμε πόσο έξυπνα “κλέβουν” το τωρινό φαινόμενο των social networks χρησιμοποιώντας το ώς τίτλο αντί να ονομάσουν την ταινία απλώς Facebook. Με την έξυπνη αυτή κίνηση ουσιαστικά “αφανίζουν” όλα τα υπόλοιπα social networks. Κι αν σήμερα μας ξενίζει κάπως, μετά από κάποια χρόνια θα έχουν συνδεθεί απολύτως αυτά τα δυο πράγματα στη σκέψη των ανθρώπων.

The Social Network, η ταινία για το Facebook - Μια πολυαναμενόμενη ταινία για μια διάσημη ιστοσελίδα και τον νεώτερο δισεκατομμυριούχο με αρκετά μηνύματα

Η ταινία περιγράφει τη δημιουργία του Facebook αλλά και τις συνθήκες που οδηγήσαν έναν φοιτητή στη δημιουργία της διασημης αυτής ιστοσελίδας. Μια φθινοπωρινή βραδιά του 2003 λοιπόν, ο φοιτητής του Χάρβαρντ Μαρκ Ζάκερμπεργκ εκνευρισμένος που τον παρατάει η γκόμενα του λέγοντας του ότι είναι μαλάκας εν ολίγοις, πέφτει με τα μούτρα στον υπολογιστή του αφενώς για να βρίσει στο blog του την πρώην γκόμενα αφετέρου για να αποδείξει ότι όντως είναι μαλάκας.

Δημιουργεί αρχικα ενα site μέσω του οποίου οι φοιτητες μπορούσαν να βαθμολογούν τις φοιτήτριες του πανεπιστημίου. Φυσικά όχι για τις γνώσεις και την παιδεία τους. Το site δέχεται υπερβολικά πολλές επισκέψεις με αποτέλεσμα να πέσει ο server του πανεπιστημίου αλλά και να τον μισήσουν ουκ ολίγες φοιτήτριες.

Γίνεται γνωστός στο πανεπιστήμιο λόγω της συγκεκριμένη κατάστασης οπότε μια ομάδα φοιτητών τον προσεγγίζει για να του ζητήσει να προγραμματίσει μια ιστοσελίδα που θέλουν να φτιάξουν. Η ιστοσελίδα αυτή αποτελεί ουσιαστικά την κεντρική ιδέα και αφορμή για τη δημιουργία του Facebook αλλά σε μικρογραφία κατά κάποιο τρόπο. O Mark αντί να τους κάνει τον προγραμματισμό πέφτει με τα μούτρα στη δουλειά και ξεκινά να φτιάχνει το Facebook για τον εαυτό του με χρηματοδότη για τους servers τον κολλητό του.

Γενικά η ταινία εκτυλίσσεται εν μέσω δικαστικών αγωγών για πνευματικά δικαιώματα τόσο από από τον τέως κολλητό του που o Mark τον πετάει έξω σαν τη μύγα από το γιαούρτι, όσο και απο τους φοιτητές που του είχαν ζητήσει να προγραμματίσει την ιστοσελίδα τους.

Γενικότερα δε ξέρω πόσο ενδιαφέρον έχει αυτή η ταινία για μη-geek και μη-νομικούς. Ίσως θα μπορούσαν να τη δουν ως ένα δραματοποιημένο ντοκυμαντέρ για την αγαπημένη τους ιστοσελίδα και να τους αρέσει γιατί αγαπάνε το ίδιο το προιόν.

Για τους νομικούς σαφώς έχει αρκετό ψωμί μια και η ιστορία κινείται γύρω από κλοπές πνευματικής ιδιοκτησίας εώς και καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων αλλά δεν είμαι νομικός για να ξέρω.

Από την άλλη πλευρά ως άτομο που ασχολούμαι με το διαδίκτυο γενικότερα θεωρώ ότι η ταινία είχε πολλά μηνύματα να προσφέρει όσον αφορά τη δημιουργία μιας startup από το μηδέν. Καταστάσεις τόσο γνώριμες για πολλούς, ατελείωτα ξενύχτια, αδιάκοπη δουλειά που συνήθως δεν οδηγούν πουθενά. Κάποιες φορές όμως μπορεί να σε οδηγήσουν στο δρόμο των δισεκατομμυριούχων. Αρκεί να βρεις τη σωστή ιδέα.

Από την ταινία θα κρατήσω κυρίως αυτό που είπε ο διευθυντής του Χάρβαρντ “οι φοιτητές μας δε ψάχνουν δουλειές, δημιουργούν δουλειές”.

Δείτε την ταινία. Είτε συμπαθείτε το Facebook είτε όχι.