28.08.2017 - Μαίρη Χαρίσκου – 1 ΣΧΟΛΙΟ

Ακόμα κι αν δε ξέρεις τι είναι τα hashtags, σίγουρα έχεις δει στην τηλεόραση τις περίεργες λεξούλες με το καγκελάκι. Ας δούμε τι είναι τα hashtags

Σήμερα ομορφιές μου θα πούμε για τα #hashtags. Με απλά λογάκια, όσο πιο απλά γίνεται και χωρίς τεχνικούς όρους. Δε μου είναι και πολύ εύκολο να γράφω για τέτοια πράγματα χωρίς τεχνικούς όρους γιατί μου βγαίνουν αυθόρμητα. Όμως έχω δυο πολύ αγαπημένες φίλες που τις λατρεύω και είναι εντελώς, μα εντελώς άσχετες με όλα αυτά. Κάθε φορά που μιλάω με κοιτάζουν περίεργα γιατί δε καταλαβαίνουν λέξη από ότι λέω και στο τέλος βάζουμε τα γέλια.

Οπότε, αυτά τα κείμενα γύρω από τα social media τα γράφω έχοντας στο μυαλό μου τα άτομα που δεν έχουν ιδέα για όλα αυτά. Για τα άτομα που πήραν σήμερα για πρώτη φορά ένα smartphone και συνδέθηκαν για πρώτη φορά στα social media και διάφορα πράγματα τους μοιάζουν κινέζικα. Ειδικά αν συνοδεύονται από ένα καγκελάκι όπως τα hashtags.

Πως αναγνωρίζουμε τα hashtags

Καταρχήν να πούμε ότι το ένα είναι hashtag (χάσταγκ), τα πολλά, στον πληθυντικό είναι hashtags (χάσταγκς). Αναγνωρίζουμε τα hashtags όταν βλέπουμε το σύμβολο της δίεσης, δηλαδή το καγκελάκι, μπροστά από διάφορες λέξεις. Οι λέξεις αυτές συνήθως είναι αγγλικές. Αλλά μπορεί να είναι και greeklish. Μπορεί επίσης να είναι ελληνικές αλλά να μη λειτουργούν σωστά σε όλα τα μέσα.

Τι θα πει hashtag;

To hashtag είναι μια σύνθετη λέξη που σχηματίζεται από τη λέξη hash που περιγράφει το καγκελάκι που βάζουμε (#) και τη λέξη tag (ετικέτα). Δεν έχω ιδέα αν έχουν σχηματίσει ελληνική λέξη για το hashtag αλλά ακόμα κι αν υπάρχει θα τη χρησιμοποιούν άτομα που θα έλεγες ότι έχουν καταπιεί αγγούρι σε αίθουσες διδασκαλίας ή κάποιοι εμμονικοί με την ελληνική γλώσσα. Στην πιάτσα δε παίζει ελληνική λέξη, βολευτείτε με την αγγλική.

Πως αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε τα hashtags

Δε θα να κάτσω να σας πω πότε και που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά hashtag στο ίντερνετ.  Μπορώ όμως να σας πω ότι το μεγάλο μπαμ όσον αφορά τα hashtags στην Ελλάδα έγινε με τις διαδηλώσεις της Αθήνας το 2008 όπου σχηματίστηκε, μετά από σκέψη και φυσικά συζήτηση μεταξύ χρηστών, το hashtag #griots στο Τwitter. Χρησιμοποιήθηκε το ίδιο hashtag και στο Flickr για φωτογραφικό υλικό καθώς και στο YouTube και ίσως και στο Facebook. Είχαμε καταφέρει να διαδοθεί αρκετά ως hashtag τότε και έχει μείνει στην ιστορία των ελληνικών social media. Αργότερα δημιουργήσαμε κι άλλα hashtags στο twitter όπως για παράδειγμα το #foustanela για τη #Eurovision. Και κάπου εκεί μπαίνει και η πολιτική στα social media οπότε βλέπουμε hashtags όπως το #ekloges. Μας άρεσε η φάση με τα hashtags στο twitter και δημιουργούσαμε συνέχεια καινούργια είτε για σημαντικά θέματα είτε να τρολάρουμε(κοροϊδέψουμε/σατιρίσουμε). Σταδιακά τα hashtags έγιναν νόρμα και αρχίσαμε να τα χρησιμοποιούμε για διάφορες εκδηλώσεις. Αργότερα αρχίσαμε να τα βλέπουμε και στην τηλεόραση όταν θέλανε να μας κατευθύνουν προς ένα συγκεκριμένο hashtag για να μη δημιουργήσουμε μόνοι μας 10 διαφορετικά hashtags και απλωθεί η κουβέντα σε διαφορετικά σημεία.

Γιατί είναι χρήσιμα τα hashtags

Τα #hashtags είναι χρήσιμα γιατί είναι σύνδεσμοι, links. Πατάς πάνω τους και σε οδηγούν σε μια σελίδα που περιέχει συγκεντρωμένες δημοσιεύσεις διαφορετικών ατόμων που αφορούν ένα συγκεκριμένο θέμα. Συνήθως. Και λέω συνήθως γιατί πολλές φορές, αν ένα hashtag ειναι δημοφιλή θα δεις να το έχουν βάλει σε εντελώς άσχετες δημοσιεύσεις μόνο και μόνο επειδή ξέρουν πως έτσι θα δουν περισσότεροι αυτό το άσχετο που έχουν γράψει. Αυτό λέγεται σπαμ κατά κάποιο τρόπο αλλά για το σπαμ θα πούμε άλλη μέρα.

Που χρησιμοποιώ hashtags

Γενικά μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις παντού αλλά δεν είναι το ίδιο χρήσιμα σε όλα τα social media. Ας πούμε στο Facebook δε τσούλησαν ποτέ ιδιαίτερα, εγώ βάζω καμιά φορά απλά για χαβαλέ κι όχι για τη χρησιμότητα του. Πχ μπορεί να θέλω να βάλω #agapimono δίπλα από κάτι ειρωνικό που έγραψα. Σαφώς γνωρίζω πως δεν υπάρχει κάτι χρήσιμο αν πατήσει ο άλλος πάνω στο hashtag μου και δε περιμένω κιόλας ότι θα πατήσει γιατί οι περισσότεροι ξέρουν ότι δε πολυχρησιμοποιούνται τα hashtags στο Facebook.

Στο Twitter χρησιμοποιούμε στοχευμένα hashtags είτε για κάτι σοβαρό είτε για να κάνουμε χαβαλέ. Πχ. το hashtag #foustanela περιέχει χαβαλέ σχετικά με τη Eurovision. Όσο περισσότεροι χρησιμοποιούμε το ίδιο hashtag τόσο πιο ψηλά ανεβαίνει στη λίστα του Twitter που προβάλει τα 10 πιο δημοφιλή θέματα, αν και τα τελευταία χρόνια μπορεί να έχει στη λίστα του και λέξεις που χρησιμοποιούν πολλοί χρήστες κι ας μην έχουν καγκελάκι. Σήμερα για παράδειγμα είναι στα δημοφιλή η λέξη ΕΝΦΙΑ και φοβάμαι να την πατήσω γιατί δε θέλω να ξέρω τίποτα σχετικά με την ύπαρξη της πλέον.

Στο Instagram χωρίς hashtags δε πας πουθενά. Απολύτως πουθενά.  Βλέπεις τους 2 φίλους σου και σε βλέπουν και οι 2 φίλοι σου. Τέλος. Αντικειμενικά το Instagram δουλεύει με hashtags. Κάθε φορά που ανεβάζουμε μια φωτογραφία πρέπει να επιλέξουμε να γράψουμε μερικά #hashtags σχετικά με τη φωτογραφία μας. Αν είναι στα αγγλικά θα τη δουν περισσότεροι. Επίσης όταν θέλουμε να δούμε εμείς φωτογραφίες για ένα θέμα πχ μόδα θα πρέπει να ψάξουμε στο instagram για #μόδα ή #fashion. Το θέμα όμως είναι ότι το #μόδα έχει 6292 δημοσιεύσεις αυτή τη στιγμή ενώ το #fashion 410.103.950 δημοσιεύσεις. Μεταξύ μας… θες βασικά αγγλικά για να ευχαριστηθείς το instagram μέσω των #hashtags. Γενικά στο Instagram όσο περισσότερα hashtags βάζουμε στις φωτογραφίες μας τόσο περισσότερος κόσμος υπάρχει πιθανότητα να τις δει.

Πως γράφω τα hashtags

Επειδή πέρασα ένα απόγευμα αστείρευτου γέλιου με τη φίλη μου και τα hashtags του Instagram θεωρώ βασικό να σας πω πως γράφουμε τα hashtags. Για να γράψουμε ένα hashtag βάζουμε το καγκελάκι # και κολλητά από δίπλα χωρίς κενό τη λέξη. Αν θέλουμε να βάλουμε δεύτερο hashtag αφήνουμε κενό και ξαναπάμε με καγκελάκι και κολλητά τη λέξη κ.ο.κ.

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μια φράση αντί για μια λέξη μπορείτε να βάλετε τις λέξεις κολλητά ή με κάτω παύλα ανάμεσα στις λέξεις. Για παράδειγμα: #socialmedia ή #SocialMedia ή #Social_Media.

Νομίζω πως έχω καλύψει τα βασικά που χρειάζεται να ξέρει κάποιος για τα hashtags. Οπότε την επόμενη φορά που θα βλέπετε την αγαπημένη σας μουσική εκπομπή στην τηλεόραση και δείτε στην οθόνη τη λέξη με το καγκελάκι μπορείτε να δημοσιεύσετε κι εσείς κάτι είτε στο twitter είτε στο Instagram με το hashtag που σας λένε κι αν είστε τυχεροί μπορεί να περάσει από την οθόνη τους. Αν όχι θα δουν αυτό που ανεβάσατε οι υπόλοιποι που παρακολουθούν το συγκεκριμένο hashtag.

Αν πάτε διακοπές στη Σαντορίνη μπορείτε να ανεβάσετε τις φωτογραφίες σας στο Instagram με τα hashtags #Santorini #Σαντορίνη #summer #Greece #sun κλπ. Γενικά όταν ξεκινάς να γράφεις ένα hashtag, το Instagram σου προτείνει κάποιο που έχει ήδη δημοσιεύσεις άρα και κόσμο που ασχολείται με το συγκεκριμένο γιατί αν βάλεις ως hashtag #triapoulakiakathontankaiplekanepoulover μάλλον δε θα το ψάξει κανένας.

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το