19.08.2017 - Μαίρη Χαρίσκου

Το σκεπτικό μου πίσω από τη δημιουργία της κατηγορίας Go Social του SheBlogs. Τι σκέφτομαι και γιατί την δημιούργησα.

Θεωρητικά η δημιουργία της κατηγορίας Go Social θα ξενίσει κάποιους. Τι δουλειά έχουν άραγε κείμενα σχετικά με τα social media και το internet ανάμεσα σε συμβουλές για το σπίτι, την οικιακή οικονομία, τις συνταγές, την κηπουρική τα crafts κλπ. Είναι μια ειδική θεματολογία που σκεφτόμουν αρκετό καιρό και αναρωτιόμουν αν θα πρέπει να την προσθέσω ή όχι.

Όταν είχα κλείσει το όνομα Sheblogs.eu, πάνε 10 χρόνια από τότε, δεν είχα κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου. Σταδιακά κατέληξα στην απόφαση πως το SheBlogs θα είναι ένα χρήσιμο, διαχρονικό και αυθεντικό site. Κι όπως έχει διαμορφωθεί θεματολογικά μερικές φορές είναι λίγο δεσμευτικό για τα πράγματα που θέλω να γράψω και δε μου αρέσει να με δεσμεύει κάτι.

Ας ξανασυστηθούμε

Κάποιοι ίσως να με γνωρίζετε από τα πρώτα χρόνια μου στο Internet. Είμαι ευλογημένη που έχω τόσο παλιούς φίλους και αναγνώστες στο SheBlogs. Καμιά φορά λέω πως οι παλιοί φίλοι και ο σεβασμός που έχεις προς αυτούς σε βοηθάνε να παραμένεις αυθεντικός, ειδικά αν γράφεις με το ονοματεπώνυμο σου.

Οι παλιοί φίλοι όμως δε με γνώριζαν με το ονοματεπώνυμο μου, με γνώριζαν με ένα ψευδώνυμο, το οποίο σεβόμουν και στήριζα σαν το ονοματεπώνυμο μου. Με αυτό το ψευδώνυμο με έχουν καλέσει και σε υπουργεία και στο Ευρωκοινοβούλιο. Κείμενα μου έχουν μπει σε επίσημες κρατικές εξετάσεις κατά καιρούς. Νομίζω πως τερμάτισα τη χρήση ενός ψευδωνύμου τότε.

Αντικειμενικά “υπάρχω” ως power user στο χώρο πολύ πριν δημιουργηθούν όλα όσα ονομάζουμε social media σήμερα. Στα περισσότερα μάλλον ήμουν από τους πρώτους χρήστες της Ελλάδας. Θεωρητικά ήμουν αρκετά γνωστή στο χώρο, τόσο ώστε να μου ζητάνε συνεντεύξεις από εφημερίδες και περιοδικά.

Δεν έγραφα πάντοτε κείμενα για το σπίτι. Αν εξαιρέσεις τις πρώτες μέρες που γράφαμε ότι να ‘ναι στα blogs η πορεία μου ήταν καθαρά τεχνολογικής φύσης. Έγραφα βοηθήματα και οδηγούς για τα blogs και τα social media ενώ παράλληλα είχα δημιουργήσει μια υπηρεσία που λειτουργούσε ως συλλέκτης των πρόσφατων δημοσιεύσεων των ελληνικών blogs σε μια εποχή που δεν υπήρχε καν το Facebook. Φαντάσου το κάπως σαν τη σελίδα που βλέπεις όταν ανοίγεις το Facebook, παρότι τα πράγματα ήταν πιο απλοϊκά τότε, χωρίς αλληλεπίδραση μεταξύ των χρηστών. Η αλληλεπίδραση γινόταν μέσω των σχολίων των διάφορων blogs.

Οπότε όπως καταλαβαίνεις η θεματική των social media και γενικότερα του internet δε μου είναι κάτι ξένο και άγνωστο. Είναι η βάση μου.

Γιατί θεωρώ χρήσιμο το να γράφω για social media και internet

Παλιότερα, όσοι κυκλοφορούσαμε στο internet είχαμε, πιθανότατα, μεγαλύτερη γνώση του χώρου.  Δεν υπήρχε αυτή η μαζική αλληλεπίδραση γιατί δεν υπήρχαν τα social media και τα smartphones. Η πιθανότητα, για παράδειγμα, να γράψει κάτι ο 60ρης θείος μου στο internet ήταν μηδενική. Ευτυχώς η μαμά Ισμήνη δε τα πάει καλά με την τεχνολογία και δε το έχω ζήσει αυτό, παρότι διάφοροι φίλοι μου το ζουν. Και δεν είναι εύκολο τις περισσότερες φορές γιατί δεν έχουν την εμπειρία χρήσης του μέσου που θα έπρεπε και μας κάνουν να νιώθουμε αμήχανα.

Κι αυτό δε συμβαίνει μόνο στις μεγαλύτερες ηλικίες. Συμβαίνει και σε μικρότερες. Εγώ ήμουν πάντοτε power-user και ο αδερφός μου πάντοτε άσχετος, δεν έχει να κάνει με την ηλικία. Βλέπω την ανάγκη να γράψω για διάφορα πράγματα μέσα από τα ερωτήματα των φίλων μου. Των κανονικών φίλων μου που βρέθηκαν ξαφνικά στο ιντερνετικό μου μικρόκοσμο λόγω των social media.

Βλέπω την ανάγκη να εξηγήσω διάφορα πράγματα που θεωρώ κάτι σαν αλφάβητο όταν μπαίνεις στο χώρο του internet και των social media. Πράγματα που για μένα είναι τόσο γνώριμα και απλοϊκά που δε θα καθόμουν ποτέ να γράψω σχετικά, όπως για παράδειγμα, τι είναι το spam. Δε θα σκεφτόμουν ποτέ να γράψω τι είναι το spam. Όπως και δε θα σκεφτόμουν ποτέ να γράψω πως γίνεται το αυγολέμονο. Κι όμως, είναι πολλοί αυτοί που δε ξέρουν πως γίνεται το αυγολέμονο όπως δε ξέρουν και τι είναι το spam.

Τι θα περιέχει η κατηγορία Go Social

Καταρχήν να πω ότι ζορίστηκα να την ονομάσω ως κατηγορία. Ήθελα κάτι μικρό που να μπορεί να αγκαλιάσει διάφορα πράγματα. Δεν έβρισκα κάτι που να με ευχαριστεί και στο τέλος έβαλα το Go Social για να τελειώνω.

Στο Go Social σκέφτομαι να γράφω βασικά πράγματα για τα Social Media και τα blogs, την ιντερνετική μας παρουσία και τους τρόπους συμπεριφοράς γενικότερα. Να εξηγώ βασική ορολογία και να γράφω για την αποφυγή κινδύνων. Είναι θλιβερό να βλέπεις πόσο εύκολα εκμεταλλεύονται τον κόσμο που δεν είναι τεχνολογικά καταρτισμένος. Κάποια πράγματα θα σας αρέσουν και κάποια θα σας ενοχλήσουν. Το γνωρίζω αυτό. Νομίζω πως αρκετός κόσμος μου έχωσε μπινελίκια όταν έγραψα για τις μαζικές ευχές στο Facebook. Δεν είναι εύκολο το να λες στον άλλο πως αυτό που κάνει είναι λάθος. Αλλά κάποιος πρέπει να προσπαθήσει να του το εξηγήσει τουλάχιστον. Παρόλα αυτά, το κείμενο για τις μαζικές ευχές αγαπήθηκε και μοιράστηκε πολύ. Γιατί είναι όντως πόνος στο στομάχι για τους υπόλοιπους. Να θυμάστε πως ο φίλος που σε αγαπά είναι αυτός που σου λέει τις αλήθειες που οι γνωστοί δε σου λένε από ευγένεια. Τουλάχιστον δε στις λένε στα μούτρα σου παρότι θα ήθελαν.

Οι ηλεκτρονικές αγορές είναι ένα άλλο κομμάτι που με ενδιαφέρει. Είτε μέσω Etsy, είτε μέσω e-shops, είτε μέσω Facebook και Ιnstagram. Και με ενδιαφέρει και από την πλευρά του πωλητή όσον αφορά την προώθηση αλλά και από την πλευρά του αγοραστή όσον αφορά την ασφάλεια των αγορών.

Όπως με κάθε κατηγορία που έφτιαξα για το SheBlogs στο παρελθόν θα πειραματιστώ λίγο μέχρι να καταλήξω. Θα προσπαθήσω να παραμείνει στα πλαίσια του χρήσιμου. Για το “διαχρονικό” δε μπορώ να υποσχεθώ γιατί θα ήταν ανόητο. Τεχνολογία και διαχρονικότητα δε πάνε μαζί, αυτό ήταν από τα πρώτα μαθήματα που έμαθα όταν έβλεπα χιλιάδες κοπιαστικές εργατοώρες να πηγαίνουν χαμένες. Η τεχνολογία σε ξεπερνά. Και καλά κάνει.

Γενικότερα θέλω όσοι διαβάζετε το SheBlogs να είστε ενημερωμένοι για κάποια πράγματα όσον αφορά το internet και τα social media. Πιστεύω ότι θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την εικόνα σας στο internet και να αποφύγετε τα λάθη του πρωτάρη.

Θα αλλάξει το SheBlogs;

Γενικά είμαι σε μια φάση που προσπαθώ να το ανανεώσω (τεχνικά και θεματικά) μετά από δυο χρόνια που το είχα παραμελήσει γιατί αποφάσισα να ξανασπουδάσω σε μεγάλη ηλικία. Είχα υποσχεθεί ότι θα επιστρέψω γιατί αγαπάω πολύ το SheBlogs και δεν υπήρχε περίπτωση να το παρατήσω. Το SheBlogs θα συνεχίσει να έχει τη γνωστή του θεματολογία, απλώς θα εμπλουτιστεί και με άλλα θέματα που θεωρώ χρήσιμα. Κάποια στιγμή στο μέλλον θα δουλέψω περισσότερο και τη δεύτερη νέα κατηγορία των FREEBIES για την οποία σκέφτομαι πολλά πράγματα που θα σας αρέσουν. Κάθε πράγμα στον καιρό του και με σειρά προτεραιότητας. Προς το παρόν ανανεώνω παλιές δημοσιεύσεις και τις εμπλουτίζω με μεγαλύτερες φωτογραφίες για να μη μας ξεπεράσει η τεχνολογία. Όταν αγαπάς κάτι και σέβεσαι τους αναγνώστες σου δε το αφήνεις να παρακμάσει.