To ράμα στις παλιές συνταγές της μαμάς

Ένα μικρό ταξίδι αναζήτησης για την αποκρυπτογράφηση μιας λέξης που βρέθηκε σε παλιά τετράδια συνταγών της μαμάς μου

SheBlogs.EU από - Τελευταία ενημέρωση: 2.11.2010

Όταν σκαλίζεις τα παλιά τετράδια μαγειρικής σκοντάφτεις σε άγνωστους όρους και έννοιες που δε γνωρίζεις τι είναι. Κάπως έτσι προσπάθησα σήμερα να αποκρυπτογραφήσω μια παλιά συνταγή της μαμάς μου. Δηλαδή πιθανότατα αποκρυπτογράφησα περισσότερες από μια συνταγές αφού τη λέξη ράμα τη χρησιμοποιούσε συχνά η μαμα μου στα τετράδια της.

Για χρόνια αποτελούσε μυστήριο για μένα αυτή η λέξη. Απέφευγα όσες συνταγές απαιτούσαν “1 ράμα” και τις έβγαζα απο το μυαλό μου. Σήμερα όμως το πήρα πατριωτικά το θέμα και σκέφτηκα πως δε γίνεται να με νικήσει ένα ράμα.

Έβαλα κάτω λοιπόν τη μαμά μου και άρχισα να τη ρωτάω τι είναι το ράμα. Βούτυρο μου λέει. Τι βούτυρο την ξαναρωτάω. Τελικά από τις περιγραφές κατάλαβα πως ήταν μαργαρίνη 250 γραμμαρίων. Πιθανότατα καμιά ξεχασμένη μάρκα θα είναι σκέφτηκα. Έκανα μια αναζήτηση στο google δε βρήκα κάτι σχετικό όμως. Κανείς δε φαινόταν να ήξερε τι είναι το ράμα που χρησιμοποιείται στη μαγειρική.

Μετά άρχισε να πέρνει άλλες στροφές η σκέψη μου. Τα τετράδια της μαμάς μου είναι 40 ετών τουλάχιστον. Εποχή που η μαμά μου ήταν μετανάστρια στη Γερμανία. Πληκτρολόγησα λοιπόν τη λέξη ράμα στα αγγλικά και τελικά βρέθηκα στη λύση του μυστηρίου.

Στην αγγλική wikipedia υπάρχει φωτογραφία στο άρθρο margarine από τη σύγχρονη γερμανική μαργαρίνη Rama κι αυτό ήταν που με βοήθησε κάπως αν και η συσκευασία δε θύμιζε τίποτα στη μαμά μου. H επίσημη ιστοσελίδα του brand βρίσκεται εδώ και είναι στα αγγλικά. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα τους η ιστορία τους με την μαργαρίνη στην Ευρώπη ξεκινά από τη δεκαετία του 1920.

Σίγουρη πια οτι μιλάμε για το συγκεκριμένο προιόν άρχισα να ψάχνω παλιές διαφημίσεις του brand. Τελικά κατέληξα σε μια φωτο που είχε ανέβει και πάλι στη wikipedia αλλά ήταν κρυμμένη στα ενδότερα. Το λογότυπο ήταν διαφορετικό παλιά και όταν έδειξα αυτή τη φωτογραφία στη μαμά μου χαμογέλασε και πιθανότατα το μυαλό της ταξίδεψε χρόνια πίσω.

Το ταξίδι της αναζήτησης μου τελείωσε όταν κατάφερα να βρω και μια παλιά τηλεοπτική διαφήμιση. Φυσικά ο γερμανός που την ανέβασε στο youtube δεν επέτρεπε την ενσωματωση του βίντεο απευθείας οπότε αναγκάστικα να το χμμ κλέψω και να το ξανανεβάσω στο youtube μια και για μένα αποτελεί τεκμήριο.

Θα μου πείτε, άξιζε τόσος μπελάς για μια άγνωστη λέξη; Ναι άξιζε. Εκτός του ότι έλυσα το μυστήριο των παλιών συνταγών της μαμάς μου, έμαθα κάτι, την ταξίδεψα στο παρελθόν και ίσως να βοηθήσω και κάποιον άλλο να αποκρυπτογραφήσει τις παλιές του συνταγές.

Αυτό που δεν σιγούρεψα γενικά, είναι αν το συγκεκριμένο brand βρεθηκε ποτέ να κυκλοφορεί στην Ελλάδα.

Επίσης αποφάσισα πως η χρήση brands σε συνταγές μας δεν είναι πολύ βολική. Σκέψου για παράδειγμα μετά από 50 χρόνια τα δισέγγονα σου να προσπαθούν να καταλάβουν τι είναι το βιτάμ.

3 responses to “To ράμα στις παλιές συνταγές της μαμάς”

 1. koulpa says:

  xaxa ε πρωτη φορά συγκινήθηκα με την ιστορία μιας μαργαρίνης.. :):)
  χαχα κι ο πατέρας μου παλιά μου πέταγε κάτι τέτοια ακατααβίστικα.. αλλά τουλάχιστον εξηγούσε τι εννοούσε.. :):)
  την καληνύχτα μου :):)

 2. koulpa says:

  α και ο πατέρας μου δεν πιστεύει στις γραπτές συνταγές.. θέλει τις συνταγές να εξελήσονται.. οπότε ότι μάθουμε κατά το μαγείρεμα.. ιστορία από στώμα σε στώμα.. :):)

 3. magica says:

  ξέρεις τι γίνεται; οι παλιές συνταγές έχουν πιο απλά και πιο λίγα υλικά.
  φυσικα και πρεπει να εξελίσσονται οι συνταγές αλλά καλό είναι να σεβόμαστε και τις παλιές, ειδικά αν ειναι παραδοσιακές

  πάντως ειλικρινά, άχτι το είχα αυτό το ράμα :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *