19.07.2015 - Updated 16.07.2017 - Μαίρη Χαρίσκου – 5 ΣΧΟΛΙΑ

Γενικότερα όσοι το είχαμε στο μυαλό μας ξέραμε πάνω κάτω τι θα αντιμετωπίσουμε σε περίπτωση πτώχευσης αλλά τώρα το είδαμε σε μικροκλίμακα

Είναι αρκετά χρόνια που γράφω σχετικά με την αποθήκευση τροφίμων στο SheBlogs κυρίως επειδή δε μου περισσεύουν χρήματα. Ο φόβος της πτώχευσης πάντοτε ήταν στο μυαλό μου αλλά σε δεύτερη ανάγνωση υπήρχε και το “πως θα βγάλω το χειμώνα” όπου τα έξοδα είναι ακόμη περισσότερα λόγω θέρμανσης.

Μελετούσα το θέμα και προσπαθούσα να οργανωθώ ώστε να μη με πιάσει πανικός και κάνω αλλοπρόσαλλες κινήσεις αν σκάσει μια πτώχευση στη χώρα. Δε με βρήκε στα καλύτερα μου αλλά και πάλι οι κινήσεις μου ήταν προσεκτικές.

Αυτό το πράγμα όμως λειτούργησε ως test-drive μιας πιθανής πτώχευσης και μας έδειξε στην πραγματικότητα μερικά πράγματα που φανταζόμασταν.

Photo by markhillary

Photo by markhillary

Τα φτηνά τρόφιμα εξαφανίζονται πρώτα

Ξαφνικά όλος ο κόσμος πέφτει πάνω σε συγκεκριμένα είδη από τα ράφια του σουπερμάρκετ και αδειάζει τα φτηνότερα από αυτά. Το αποτέλεσμα είναι να βρίσκεις μεν ίδια είδη αλλά στις πολύ ακριβότερες μάρκες με αποτέλεσμα να τα πληρώνεις σε διπλή και τριπλή τιμή. Τρεις μέρες έκανα να βρω αλεύρι σε νορμάλ φτηνή τιμή κι αυτό από τύχη γιατί το φέρανε 5 λεπτά πριν πάω στο ταμείο.

Τα προϊόντα σε προσφορά εξαφανίζονται σε χρόνο ντε-τε

Δεν είναι ακριβώς το ίδιο με το προηγούμενο αν και της ίδιας λογικής. Όλοι λαμβάνουμε διαφημιστικά φυλλάδια και όλοι γνωρίζουμε τις τρέχουσες προσφορές.  Αντικειμενικά αν δε πας με το που ανοίξει το σουπερμάρκετ το πρωί δεν υπάρχει περίπτωση να βρεις κάτι που θεωρείται καλή προσφορά.

Οι σωστές αγορές σε ανύποπτο χρόνο σου γλυτώνουν χρήματα

Όταν κυνηγάς τις προσφορές χωρίς να υπάρχει πανικός στη χώρα, αποθηκεύεις τρόφιμα ή απορρυπαντικά στο σπίτι που έχεις αγοράσει με λιγότερα χρήματα.  Εκείνο το απορρυπαντικό ρούχων που βρήκες με 5 ευρώ και αγόρασες 2 κουτιά να βρίσκονται ή εκείνα τα μακαρόνια που βρήκες με 30 λεπτά και αγόρασες 10 να υπάρχουν στο σπίτι, σου έχουν ήδη γλυτώσει χρήματα που θα έδινες τη στιγμή του πανικού ακόμα κι αν διάλεγες τις φτηνές μάρκες του σουπερμάρκετ.

Όταν έχεις αποθηκευμένα τρόφιμα ήδη, ξοδεύεις τα χρήματα σου σε φρέσκα λαχανικά και κρέας.

Όταν όλοι τρέχουν να αγοράσουν μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι και γάλα κονσέρβας εσύ με τις καβάντζες σου ήδη στην αποθήκη κάνεις καλύτερες αγορές αφού στρέφεσαι σε φρέσκα λαχανικά και κρέας που μπορείς να βάλεις στην κατάψυξη. Γιατί καλό το μακαρόνι αλλά δε τσουλάει ρε φίλε κάθε μέρα. Το καρότσι που τίγκαρα εγώ ήταν αυτό της λαϊκης.

Όχι άλλο zwan

Νομίζω ότι ο υπότιτλος τα λέει όλα.  Δεν έχω ούτε ένα zwan στο σπίτι παρότι έχω τρόφιμα για να μαγειρεύω για 2 μήνες. Όσο ο φίλος μου ο Γρηγόρης αγόραζε swan εγώ αγόραζα χοιρινή σπάλα με κόκαλο που βρήκα με 2.19 ευρώ το κιλό στο κρεοπωλείο. Τη σπάλα θα τη φάω γιατί την τρώω ούτως ή άλλως. Ο φίλος μου ο Γρηγόρης σήμερα αναρωτιόταν τι θα κάνει τα swan που αγόρασε επειδή αναγούλιασε μόλις δοκίμασε να φάει μια κονσέρβα.

Δε λέω πως δεν είναι χρήσιμα κι αυτά, παλιότερα τύχαινε να έχω μερικά στην αποθήκη αν τα έβρισκα σε καλή προσφορά, αλλά σίγουρα δεν είναι κάτι που θα αγόραζα σε φάση πιθανής πτώχευσης.

Αν γίνει πτώχευση το καλοκαίρι θα τη βγάλουμε ευκολότερα

Ο μεγαλύτερος φόβος μου πάντα ήταν να γίνει πτώχευση το χειμώνα. Το καλοκαίρι παράγουμε τόσα λαχανικά που θα τη βγάζαμε κάπως κουτσά στραβά. Οι λαϊκές αγορές ήταν τίγκα στη ντομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα, κολοκυθάκι. Φαί υπάρχει. Όχι ότι δε θα δυσκόλευε αλλά ρε φίλε δε συγκρίνεται με τίποτα με το να σου σκάσει πτώχευση μέσα στο καταχείμωνο. Ακόμα κι αν είχαμε δυσκολίες με τη βενζίνη θα φρόντιζαν για τη μεταφορά των προϊόντων στην αγορά.

Και τώρα τι;

Συνεχίζουμε την αποθήκευση τροφίμων ακόμα εξυπνότεροι αφού ηρεμήσουμε λίγο και δούμε προς τα που θα πάει η χώρα. Ο κίνδυνος δε πρόκειται να περάσει και η πιθανότητα να κάνουμε μπουμ του χρόνου ακόμα κι αν τη γλυτώσουμε τώρα δεν είναι απίθανη. Ο χειμώνας άλλωστε θα είναι δύσκολος με τόσα μέτρα.