Τι μάθαμε με την έφοδο στα σούπερμαρκετ λόγω φόβου πτώχευσης

Γενικότερα όσοι το είχαμε στο μυαλό μας ξέραμε πάνω κάτω τι θα αντιμετωπίσουμε σε περίπτωση πτώχευσης αλλά τώρα το είδαμε σε μικροκλίμακα

SheBlogs.EU από - Τελευταία ενημέρωση: 19.07.2015

Είναι αρκετά χρόνια που γράφω σχετικά με την αποθήκευση τροφίμων στο SheBlogs κυρίως επειδή δε μου περισσεύουν χρήματα. Ο φόβος της πτώχευσης πάντοτε ήταν στο μυαλό μου αλλά σε δεύτερη ανάγνωση υπήρχε και το “πως θα βγάλω το χειμώνα” όπου τα έξοδα είναι ακόμη περισσότερα λόγω θέρμανσης.

Μελετούσα το θέμα και προσπαθούσα να οργανωθώ ώστε να μη με πιάσει πανικός και κάνω αλλοπρόσαλλες κινήσεις αν σκάσει μια πτώχευση στη χώρα. Δε με βρήκε στα καλύτερα μου αλλά και πάλι οι κινήσεις μου ήταν προσεκτικές.

Αυτό το πράγμα όμως λειτούργησε ως test-drive μιας πιθανής πτώχευσης και μας έδειξε στην πραγματικότητα μερικά πράγματα που φανταζόμασταν.

Photo by markhillary

Photo by markhillary

Τα φτηνά τρόφιμα εξαφανίζονται πρώτα

Ξαφνικά όλος ο κόσμος πέφτει πάνω σε συγκεκριμένα είδη από τα ράφια του σουπερμάρκετ και αδειάζει τα φτηνότερα από αυτά. Το αποτέλεσμα είναι να βρίσκεις μεν ίδια είδη αλλά στις πολύ ακριβότερες μάρκες με αποτέλεσμα να τα πληρώνεις σε διπλή και τριπλή τιμή. Τρεις μέρες έκανα να βρω αλεύρι σε νορμάλ φτηνή τιμή κι αυτό από τύχη γιατί το φέρανε 5 λεπτά πριν πάω στο ταμείο.

Τα προϊόντα σε προσφορά εξαφανίζονται σε χρόνο ντε-τε

Δεν είναι ακριβώς το ίδιο με το προηγούμενο αν και της ίδιας λογικής. Όλοι λαμβάνουμε διαφημιστικά φυλλάδια και όλοι γνωρίζουμε τις τρέχουσες προσφορές.  Αντικειμενικά αν δε πας με το που ανοίξει το σουπερμάρκετ το πρωί δεν υπάρχει περίπτωση να βρεις κάτι που θεωρείται καλή προσφορά.

Οι σωστές αγορές σε ανύποπτο χρόνο σου γλυτώνουν χρήματα

Όταν κυνηγάς τις προσφορές χωρίς να υπάρχει πανικός στη χώρα, αποθηκεύεις τρόφιμα ή απορρυπαντικά στο σπίτι που έχεις αγοράσει με λιγότερα χρήματα.  Εκείνο το απορρυπαντικό ρούχων που βρήκες με 5 ευρώ και αγόρασες 2 κουτιά να βρίσκονται ή εκείνα τα μακαρόνια που βρήκες με 30 λεπτά και αγόρασες 10 να υπάρχουν στο σπίτι, σου έχουν ήδη γλυτώσει χρήματα που θα έδινες τη στιγμή του πανικού ακόμα κι αν διάλεγες τις φτηνές μάρκες του σουπερμάρκετ.

Όταν έχεις αποθηκευμένα τρόφιμα ήδη, ξοδεύεις τα χρήματα σου σε φρέσκα λαχανικά και κρέας.

Όταν όλοι τρέχουν να αγοράσουν μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι και γάλα κονσέρβας εσύ με τις καβάντζες σου ήδη στην αποθήκη κάνεις καλύτερες αγορές αφού στρέφεσαι σε φρέσκα λαχανικά και κρέας που μπορείς να βάλεις στην κατάψυξη. Γιατί καλό το μακαρόνι αλλά δε τσουλάει ρε φίλε κάθε μέρα. Το καρότσι που τίγκαρα εγώ ήταν αυτό της λαϊκης.

Όχι άλλο zwan

Νομίζω ότι ο υπότιτλος τα λέει όλα.  Δεν έχω ούτε ένα zwan στο σπίτι παρότι έχω τρόφιμα για να μαγειρεύω για 2 μήνες. Όσο ο φίλος μου ο Γρηγόρης αγόραζε swan εγώ αγόραζα χοιρινή σπάλα με κόκαλο που βρήκα με 2.19 ευρώ το κιλό στο κρεοπωλείο. Τη σπάλα θα τη φάω γιατί την τρώω ούτως ή άλλως. Ο φίλος μου ο Γρηγόρης σήμερα αναρωτιόταν τι θα κάνει τα swan που αγόρασε επειδή αναγούλιασε μόλις δοκίμασε να φάει μια κονσέρβα.

Δε λέω πως δεν είναι χρήσιμα κι αυτά, παλιότερα τύχαινε να έχω μερικά στην αποθήκη αν τα έβρισκα σε καλή προσφορά, αλλά σίγουρα δεν είναι κάτι που θα αγόραζα σε φάση πιθανής πτώχευσης.

Αν γίνει πτώχευση το καλοκαίρι θα τη βγάλουμε ευκολότερα

Ο μεγαλύτερος φόβος μου πάντα ήταν να γίνει πτώχευση το χειμώνα. Το καλοκαίρι παράγουμε τόσα λαχανικά που θα τη βγάζαμε κάπως κουτσά στραβά. Οι λαϊκές αγορές ήταν τίγκα στη ντομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα, κολοκυθάκι. Φαί υπάρχει. Όχι ότι δε θα δυσκόλευε αλλά ρε φίλε δε συγκρίνεται με τίποτα με το να σου σκάσει πτώχευση μέσα στο καταχείμωνο. Ακόμα κι αν είχαμε δυσκολίες με τη βενζίνη θα φρόντιζαν για τη μεταφορά των προϊόντων στην αγορά.

Και τώρα τι;

Συνεχίζουμε την αποθήκευση τροφίμων ακόμα εξυπνότεροι αφού ηρεμήσουμε λίγο και δούμε προς τα που θα πάει η χώρα. Ο κίνδυνος δε πρόκειται να περάσει και η πιθανότητα να κάνουμε μπουμ του χρόνου ακόμα κι αν τη γλυτώσουμε τώρα δεν είναι απίθανη. Ο χειμώνας άλλωστε θα είναι δύσκολος με τόσα μέτρα.

5 responses to “Τι μάθαμε με την έφοδο στα σούπερμαρκετ λόγω φόβου πτώχευσης”

 1. Μαμαμια says:

  Το έχεις πολύ με την σωστή διαχείριση και εχω πάρει πολλές ιδέες για το πως να ψωνίζω σωστά, να κάνω οικονομία, να “χτίζω” αποθήκη… Πολύ χρήσιμα όλα γενικώς, και επίκαιρα με όλα αυτα που συμβαίνουν. Σε παρακαλώ, όποτε μπορείς γράφε μας για τέτοια θέματα. Αφορούν πολύ κόσμο και κυρίως βοηθούν ανοργάνωτους που “δεν το χούν” σαν και μένα. Να είσαι καλά.

 2. Σε ευχαριστώ!
  Γενικότερα πάντα μπορούσα να γράφω αρκετά τέτοια θέματα αλλά προσπαθούσα να το κάνω κι αυτό με οικονομία για να μην κουράζω τον κόσμο. Στη φάση που είμαστε όμως, το νιώθω αναγκαίο να γράψω περισσότερο σχετικά με την οικιακή οικονομία κι ας κουραστούν όσοι τα θεωρούν κινδυνολογίες. Οπότε μείνε συντονισμένη

 3. Noname says:

  Με το συμπάθιο αλλά τώρα θα σε ταράξω στις διαφημίσεις.
  Αλεύρι: Μύλοι αχαίας. 0,60 κατηγορίας Μ (το άσπρο σκληρό για όλες τις χρήσεις). Αλεύρι κίτρινο (για ζυμωτό) 0,70 το κιλό.
  Αλεύρι κριθαρένιο 1,50 το κιλό (για κριθαροκουλούρες). Και ξέρετε πόσο κρατάνε και πόσο νόστιμες είναι. Αθηνάς και Ευρυπίδου.

  Φακές Ελληνικές. 1,40 το κιλό (σε συσκευασία 20κιλη) http://www.ebloko.gr
  Ελληνική Ζάχαρη. Πιό φθηνά και απο το super market (που δεν παταω). 0,70 το κιλό. απο ebloko.

  Ρύζι Ελληνικό. 1,20 το κιλό. Αθηνας (ακριβώς στην κεντρική λαχαναγορά)

  Ελληνικά Ζυμαρικά. 0,52 το πακέτο (500γρ) απο ebloko.

  Ντομάτες (χυμό, σε πολτό, διπλής συμπίκνωσης, μονής συμπίκνωσης, τεμαχισμένη, στον τρίφτη) απο 0,38 τα 500 γρ.

  Το κακό με τον κόσμο είναι οτι χάφτει ότι του σερβίρει το σατανοκούτι και δε κάθεται να ψάξει και να βρεί.

 4. get ready says:

  Καλημέρα , χαίρομαι που σας αρέσει να προετοιμάζεστε άλλα μην ακούω αρνητικά για τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα …. Προσέξτε ότι τα φρέσκα και τα κατεψυγμένα είναι άχρηστα…. καταλαβαίνεται γιατί φαντάζομαι. εάν όχι ψάξτε το λίγο.

 5. Έχουμε ολόκληρη κατηγορία με αποξήρανση τροφίμων και άλλη μια με σπιτικές κονσέρβες, σβαν δε τρώμε :P

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *