12.12.2012 - Updated 20.07.2017 - Μαίρη Χαρίσκου – 2 ΣΧΟΛΙΑ

Ένα κείμενο περί φτηνής ξυλόσομπας με όσα έψαχνα να διαβάσω πριν πάρω ξυλόσομπα και δεν έβρισκα γιατί όλοι μιλούσαν για πανάκριβες ξυλόσομπες

Γενικά γίνεται ένας πανζουρλισμός με τις πληροφορίες σχετικά με ξυλόσομπες. Το ίδιο και με τα διάφορα μοντέλα που κυκλοφορούν.  Στην αγορά υπάρχουν ξυλόσομπες από ολα τα Βαλκάνια νομίζω και για όλα τα βαλάντια.

Αμα συνέχιζα να διαβάζω πληροφορίες στο ίντερνετ θα άρχιζα να πιστεύω ότι για να ζεσταθώ με ξυλόσομπα πρέπει να δώσω κανα χιλιάρικο στην καλύτερη κι εχει την πλάκα του αυτό, ειδκά αν σκεφτείς ότι μέχρι προσφάτως οι επιλογές μας σε ξυλόσομπες ήταν μεταξύ απλής ξυλόσομπας και μασίνας και μεταξύ μαντεμένιας και εμαγιέ/λαμαρινένιας.

Προσωπικά έχω ζεσταθεί στη ζωή μου ακόμα και με ξυλόσομπα εντελώς χάρβαλο, μια σταλιά και με ξυλόσομπα από βαρέλι, και με παμπάλαια μασίνα εμαγιέ.  Άμα βάλεις ξύλα και τις μπουμπουνίσεις θα ζεσταθείς. Το αν θα κάνει δευτερογενή, τριτογενή καύση ή θα μοιάζει με το τελευταίο μοντελάκι του dior είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο και καθόλου δε σε απασχολεί άμα ξεπαγιάζεις χωρίς θέρμανση.

Αγοράζουμε την ξυλόσομπα που μπορούμε

Προσωπικά πήρα μια απλή ξυλόσομπα με 150 ευρώ που φτιάχνεται στα 700 μέτρα από το σπίτι μου.  Δεν ήταν η ξυλόσομπα που ήθελα αλλά τόσα χρήματα είχα, τόσα έδωσα.  Γιατί δεν ήταν μόνο το κόστος της ξυλόσομπας που έπρεπε να σκεφτώ αλλά και το κόστος των ξύλων. Οπότε επικεντρώθηκα μόνο στο να μη παγώσω φέτος το χειμώνα.

Ο χώρος που έπρεπε να ζεστάνω είναι περιπου 50τμ με άθλια παράθυρα  που μπάζουν από παντού, χωρίς μόνωση και με πολύ υγρασία. Με τη φτηνή απλή ξυλόσομπα λοιπόν και με εντελώς χαλαρή καύση 15-16 κιλών καυσόξυλων τη μέρα καταφέρνω να έχω μια θερμοκρασία 19-21 βαθμών στο σπίτι με εξωτερική θερμοκρασία αυτές τις μέρες που κυμαίνεται μεταξύ 0 ως 5 βαθμών Κελσίου.

Σκοπός μου άλλωστε είναι να μη παγώσω από το κρύο κι όχι να σκάσω από τη ζέστη για να κυκλοφορώ με φανελάκι στο σπίτι. Που κι αυτό δηλαδή το έχω πετύχει παλιότερα σε άλλο χώρο με ξύλοσομπα ακόμα πιο φτηνή και μικρή επειδή τη “μπουμπούνιζα” και δε με ενδιέφερε το πόσα ξύλα θα κάψω αφού ήταν από κλαδέματα ελιάς τα ξύλα και δε τα πλήρωνα.

Τώρα όμως τα πληρώνω τα ξύλα και λεφτά δεν υπάρχουν έτσι όπως μας κατάντησαν. Οπότε υπολογίζω ότι θα καίω περίπου μισό τόνο καυσόξυλα το μήνα με χαλαρή καύση της ξυλόσομπας για 12-14 ώρες τη μέρα. Συνήθως ανάβω την ξυλόσομπα γύρω στις 8-9 το πρωί και βάζω το τελευταίο καυσόξυλο κάπου στις 10 το βράδυ.

Γενικά επειδή πριν τη ξυλόσομπα είχα σόμπα πετρελαίου και όχι καλοριφέρ, είμαι μαθημένη να έχει κρύο το πρωί που ξυπνάω. Δε παθαίνεις τίποτα μη φοβάσαι. Ούτε και τα παιδιά παθαίνουν τίποτα, σόμπα είχα και όταν ήμουν παιδί.  Και τα βράδια εγώ κοιμάμαι με κουβέρτα και πάπλωμα από πάντα, όχι με λεπτό κουβερτάκι. Τη σόμπα δε την κρατάμε ποτέ αναμμένη το βράδυ που κοιμόμαστε, ποτέ όμως. Φροντίζουμε να έχει μόνο καρβουνιά όταν ξαπλώνουμε για ύπνο.

Επίσης προσωπικά βλέπω σαν άλιεν τις ξυλόσομπες που δεν έχουν μαντεμένια εστία στο επάνω μέρος για να βάλεις ένα γκιούμι, ένα τσαγιερό ή μια κατσαρόλα. Γενικά μαγειρεύω και ζεσταίνω νερό στη σόμπα. Με το ρεύμα που γλυτώνεις από την ηλεκτρική κουζίνα μπορείς να ανάβεις και μια ηλεκτρική θερμάστρα το πρωί για λίγο άμα έχεις παιδιά και θες να τα ετοιμάσεις για το σχολείο στα ζεστά.

Αυτά από μένα. Τέλος να προσθέσω πως σκοπός μου δεν ήταν σνομπάρω τις σούπερ γαμάουα πανάκριβες ξυλόσομπες με τα 5000 χαρακτηριστικά, άλλωστε η ξυλόσομπα των ονείρων μου έχει κάπου 3500 ευρά. Σκοπός μου ήταν να γράψω για αυτούς που έχουν ελάχιστα χρήματα να διαθέσουν για να ζεσταθούν.