28.04.2016 - Updated 19.07.2017 - Μαίρη Χαρίσκου

Να φτιάξουμε πασχαλινές κατασκευές και διάφορες χαριτωμενιές μέρες που είναι; να ψάξουμε διάφορα crafts; ή μήπως όχι;

Ίσως να έχετε παρατηρήσει πως δε φτιάχνω ιδιαίτερα crafts για το Πάσχα. Δεν είναι από έλλειψη έμπνευσης, είναι περισσότερο στάση ζωής. Για μένα το Πάσχα έχει μια απλότητα, μια ταπεινότητα και μια ευσέβεια που δεν είμαι διατεθημένη να θυσιάσω για χαριτωμενιές.

Αυτό έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με τα Χριστούγεννα που μπορώ να αγαπήσω κάθε χαριτωμενιά και να φτιάχνω συνέχεια χριστουγεννιάτικες κατασκευές. Τα Χριστούγεννα όμως έχουμε γέννηση, αναμονή ενός χαρμόσυνου μηνύματος. Κάνουμε ότι μας έρχεται στο κεφάλι χωρίς να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία, όπως θα κάναμε για κάθε νεογέννητο τον τελευταίο μήνα πριν από τη γέννηση του.

Το Πάσχα όμως;  Στο Πάσχα προηγείται μια Σταύρωση πριν από την Ανάσταση. Προηγείται ο θάνατος. Σκέψου να έχεις έναν ετοιμοθάνατο γονιό στο σπίτι ή στο νοσοκομείο και να είσαι μέσα στην τρελή χαρά φτιάχνοντας τσιριτσάντζουλα και χαριτωμενιές. Να διακοσμείς το σπίτι σου με ξενόφερτους νεωτερισμούς σα να περιμένεις να κάνεις γάμο αντί για κηδεία.

Τι δουλειά έχουν τα λαγουδάκια με το Ορθόδοξο Πάσχα; Άντε καμιά κοτούλα και πολύ μας είναι.

Προσωπικά τα μόνα crafts που κάνω στο σπίτι είναι να βάψω αυγά. Έτσι με έμαθαν, αυτό κάνω. Κι αν θέλετε κάτι περισσότερο υπάρχει ο Επιτάφιος. Από τότε που με θυμάμαι, το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης βρίσκομαι στο στολισμό του Επιταφίου. Βρείτε μια εκκλησία που στολίζει παραδοσιακά τον Επιτάφιο (γιατί μερικές την έχουν δει γαμάουα και την αναθέτουν σε διακοσμητές-ανθοπώλες χάνοντας έτσι το όποιο νόημα, μη πω και για το οτι ζητάνε χρήματα για λουλούδια αντί για λουλούδια γιατί θα συγχιστώ. Αρνούμαι.-) και πηγαίνετε τα παιδιά σας εκεί να βοηθήσουν με τα λουλούδια και να βάλουν το Ορθόδοξο Πάσχα στις ψυχές τους για μια ζωή.

Προσωπικά ούτε λαμπάδες διακοσμώ, κι αν το κάνω θα είναι γιατί ξέρω πως αγαπάτε τις διακοσμημένες λαμπάδες. Είμαι λιγότερο αυστηρή στη χαριτωμένη λαμπάδα παρότι προσωπικά θα πιάσω στο χέρι μου κάτι πολύ απλό, ακόμα και σκέτο λευκό κερί. Τουλάχιστον η λαμπάδα έχει ένα ρόλο στην εκκλησία και την Ανάσταση ως φορέας του αγίου φωτός και ανήκει στην Ορθοδοξία.

Τα έχουμε μπερδέψει λίγο νομίζω με την παγκοσμοιοποίηση. Δε χρειάζεται να είμαστε ίδιοι με όλους. Κι όπως είπε και η γυναίκα του Tom Hanks παλιότερα:

We don’t do bunnies. We don’t do chocolate. We don’t do pastels.

We do lamb, sweet cookies, and deep red. The lamb is roasted and not chocolate, the sweet cookies are called Koulourakia and are twisted like a braid, and our Easter eggs are dyed one color only: blood red. There is no Easter Egg hunt. There is a game in which you crack your red egg against someone else’s red egg hoping to have the strongest egg, which would indicate you getting a lot of good luck.

[Σε ελεύθερη μετάφραση: Δε κάνουμε λαγουδάκια. Δε κάνουμε σοκολάτες. Δε κάνουμε παστέλ (χρώματα).  Κάνουμε αρνί, γλυκά κουλουράκια και βαθύ κόκκινο. Το αρνί είναι ψημένο όχι σοκολατένιο τα κουλουράκια ονομάζονται κουλουράκια (οκ δεν εχω καλύτερη μετάφραση) και είναι στριφογυρισμένα σαν πλεξούδες και τα πασχαλινά αυγά μας είναι βαμμένα σε ένα χρώμα μόνο: το κόκκινο του αίματος. Δεν υπάρχει Easter Egg Hunt (παιχνίδι σαν το κυνήγι του χαμένου θησαυρού αλλά με παστέλ αυγά). Υπάρχει ένα παιχνίδι που σπάμε ο ένας το αυγό του άλλου ελπίζοντας να έχουμε το πιο γερό αυγό κάτι που σημαίνει ότι θα είμαστε καλότυχοι.]

Πάνω κάτω τα ίδια θα έλεγε και η γιαγιά σας στο χωριό για το Πάσχα αν και θα πρόσθετε τα τσουρέκια. Δε χρειάζεται να είμαστε ίδιοι με όλους, οι διαφορές μας είναι αυτές που μας ξεχωρίζουν και δημιουργούν όλους αυτούς τους υπέροχους πολιτισμούς.

Ας κρατήσουμε το Πάσχα μας όπως του πρέπει. Απλό.

Καλό Πάσχα!