27.04.2011 - Updated 6.08.2017 - Μαίρη Χαρίσκου – 6 ΣΧΟΛΙΑ
Αν σας περισσεύει ψωμί και δε θελετε να το φάτε αντί να το πετάξετε φτιάξτε τριμμένη φρυγανιά για τα κεφτεδάκια και τα σνίτσελ σας.
Εγώ το έχω δηλώσει. Μπαγιάτικο ψωμί δε τρώω. Με τίποτα όμως. Όταν είναι λίγο το κάνω αυγόφετες, όταν όμως περισσεύει αρκετό μπαγιάτικο ψωμί το φτιάχνω τριμμένη φρυγανιά για να μην αγοράζω!
Η τριμμένη φρυγανιά που φτιάχνω δεν έχει καμία απολύτως διαφορά από τη συσκευασμένη του εμπορίου. Ούτε στο χρώμα, ούτε στην υφή, ούτε πουθενά. Σάμπως κι αυτοί πως την φτιάχνουν; με τον ίδιο τρόπο πάνω κάτω φαντάζομαι, σιγά μη πετάνε τα μπαγιάτικα συσκευασμένα ψωμιά τους.
Αλλά ας δούμε πως γίνεται! Καταρχήν θα κόψετε τα ψωμιά σας φέτες και θα τα βάλετε στο φούρνο να ψηθούν για να γίνουν φρυγανιές. Δε χρειάζεται να γίνουν πέτρα, απλά να σκληρύνουν και να πάρουν χρώμα.
Μετά το φούρνισμα κι αφού κρυώσουν λίγο θα τις σπάσετε μικρά κομμάτια και θα τις βάλετε στο multi στην πρώτη ταχύτητα. Σε αυτή τη φάση κι επειδή μπορεί να είναι λίγο μαλακιά ακόμα η ψίχα του ψωμιού μπορεί να έχετε χμμ σγρουμπουλάκια (καλά ντε χοντροκομμένο τρίμμα). Δε σας χαλάει, μάλιστα αν βιάζεστε το χρησιμοποιείτε κι έτσι. Αλλά εμείς πάμε ένα βήμα πιο κάτω γιατί θέλουμε τέλεια τριμμένη φρυγανιά!
Αφού τρίψετε όλες τις φρυγανιές σας ξαναρίχνετε το τρίμμα στο ταψί και το ξαναψήνετε για άλλα δέκα λεπτά στους 150 βαθμούς για να ξεραθεί καλά.
Στη συνέχεια περνάτε το τρίμμα άλλη μια φορά από το multi αλλά στη δεύτερη ταχύτητα κι έτσι φτιάχνετε την πιο τέλεια και φτηνή τριμμένη φρυγανιά της ζωής σας.
Τη βάζετε στο βάζο που διατηρείτε συνήθως την τριμμένη φρυγανιά σας και τη χρησιμοποιείτε όποτε χρειαστεί.
Μπορείτε μάλιστα να αφήνετε να μαζεύεται το μπαγιάτικο ψωμί (αρκεί να μη μουχλιάσει) και να το φτιάχνετε μια και καλή φρυγανιά. Εγώ σήμερα για παράδειγμα έφτιαξα 400 γραμμάρια τριμμένη φρυγανιά που θα μου πάει για καιρό.
Όπως καταλάβατε… δεν πετάμε τίποτα! Κάποτε δεν είχαν ψωμί να φάνε, είναι κρίμα να το πετάμε ή να το αφήνουμε να μουχλιάζει αφού μπορούμε να το μεταποιήσουμε σε τριμμένη φρυγανιά για τα κεφτεδάκια και τα μπιφτέκια μας.
Άκρως οικολογικό και οικονομικό! Εννοείται δεν πετάμε τίποτα…
Είναι πραγματικά πολύ καλή ιδέα για να αξιοποιηθεί το ψωμί. Για να μειωθούν και οι εικόνες με ολόκληρες φρατζόλες ψωμιού πεταμένες στα σκουπίδια. Είμαι και εγώ μεγάλος οπαδός της άποψης “δεν πετάμε τίποτα”. Προσωπικά δεν αγοράζω ψωμί, ψήνω μόνος μου σε αρτοπαρασκευαστή και το ψωμί κρατάει πολύ περισσότερο,και είναι και στην ποσότητα που μπορώ να καταναλώσω σύντομα. Αλλά τις λίγες φορές που μένει τελικά, μπορώ να ακολουθήσω τη “συνταγή” σου.
Το έκανα. Είχα φυλάξει τα απομεινάρια στην κατάψυξη για να μαζευτεί καλή ποσότητα. Επειδή τα είχα παραψήσει τα κοπάνισα λίγο σκεπασμένα με ύφασμα και μία καθαρή πέτρα σε ταψί για να θρυμματιστούν τα μεγάλα κομμάτια και μετά τα έρριξα στο multi. Μετά μία χαρά έγινε!
Εκτός από φρυγανιά το μπαγιάτικο ψωμί αφού ψηθεί και γίνει τραγανό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε διάφορες σούπες ως κρουτόν ,ιδιαίτερα στον τραχανά ,που μου αρέσει πολύ και τον φτιάχνω μόνη μου με σκέτα λαχανικα [Σμυρναί ι κος ] τύφλα νάχουν όλα τα γκουρμέ της Γαλλίας
Και εγώ αυτό κάνω!Για να μην μας μουχλιάζει το ψωμί το κόβουμε φέτες και ψήνουμε, όπως περιγράφεις,και δεν το τρίβουμε την ίδια στιγμή.Αφήνουμε να μαζευτούν περισσότερα ψωμιά και τα τρίβουμε ο΄λα μαζί…
Πολύ ωραίο αυτό αλλα νομίζω ότι έτσι που έχει πάει η τιμή της ΔΕΗ που ν’ ανάψεις το φούρνο μόνο γι αυτο.Εγώ μια και αποφάσισα να μη πετάω το ψωμάκι μου γιατί σε λίγο θα λέμε το ψωμί ψωμάκι, την επόμενη μέρα κόβω σε φέτες και το ψήνω στη τοστιέρα για λιγο και γίνεται και πιο νόστιμο απο την πρώτη μέρα. Σαν ιδιότροπη που είμαι εφευρίσκω τρόπους για οικονομία. Και ένας αλλος τρόπος είναι ο εξης για να μη χρειαζεται ψησιμο το μουσκευω το στίβω και το βάζω στη κατάψηξη σ ενα μικρο σακουλάκι έτοιμο για μπιφτέκια.