16.10.2017 - Μαίρη Χαρίσκου

Πέτρα που κυλάει ποτέ δε χορταριάζει λέει ένα παλιό γνωμικό. Δε μένουμε ανενεργοί, βάζουμε στόχους για να αλλάξουμε τις ζωές μας προς το καλύτερο όσο δύσκολες κι αν είναι οι εποχές.

Όσο δύσκολη κι αν είναι η εποχή που ζούμε θα πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να προχωράμε στη ζωή μας. Πάντα υπάρχει ο τρόπος. Ίσως όχι για να φτάσουμε εκεί που θα μπορούσαμε κάποτε, ξέρετε, σε εκείνη την εποχή που θυμόμαστε με νοσταλγία τώρα, για τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που μας παρείχε. Αναλογικά όμως και πάλι μπορούμε να προχωρήσουμε και να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας.

Το χειρότερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να μη προσπαθούμε. Να αφήνουμε τις μέρες, τους μήνες και τα χρόνια να περνάνε ανεκμετάλλευτα. Σα να μην υπήρξαν ποτέ. Σα να μην υπήρξαμε ποτέ.

Υπάρχουμε όμως. Και εμείς και τα χιλιάδες θέλω μας. Κι αυτό είναι υγιές. Είναι υγιές να θέλεις, να επιθυμείς. Και να βελτιώνεσαι.

Αν είσαι από αυτούς που έχουν τακτοποιημένη τη ζωή τους και δεν επιθυμούν τίποτα παραπάνω ανήκεις μάλλον στα τυχερά άτομα.  Και πάλι όμως, δε μπορώ να πιστέψω πως βαθιά μέσα σου δεν επιθυμείς κάτι παραπάνω. Μια βελτίωση σε κάποια πτυχή της ζωής σου, όποια κι αν είναι αυτή.

Με το να καθόμαστε ανενεργοί και απλά να το σκεφτόμαστε δε κερδίζουμε κάτι. Χρειάζονται στόχοι. Κι αφού βάλεις τους στόχους που μόνο εσύ γνωρίζεις θα πρέπει να περάσεις  και στη δράση για να προσπαθήσεις να τους φτάσεις.

Για κάθε στόχο που βάζεις, μελέτησε τα βήματα και τις κινήσεις που πρέπει να κάνεις. Προσεκτικά και καταγράφοντας όλα τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσεις.

Σκέψου όλες τις εναλλακτικές διαδρομές που μπορείς να ακολουθήσεις για να προσεγγίσεις τους στόχους σου κι άρχισε να κινείσαι προς αυτές. Δε ξέρεις ποια θα θα σε οδηγήσει στο στόχο σου.  Μπορεί να μην είναι η προφανής διαδρομή. Ίσως να χρειαστεί να κάνεις κάποια παράκαμψη.

Μην αφήνεις τη ζωή να κυλάει μέσα από τα χέρια σου χωρίς να κάνεις τίποτα για να πλησιάσεις τους στόχους σου, χρειάζεται δράση, κίνηση, ψυχή και κούραση. Τίποτα δεν έρχεται εύκολα χωρίς κόπο.

Αν δεις πως δε σου βγαίνει μια διαδρομή παράτα την, ψάξε μια διαφορετική διαδρομή για να φτάσεις στο στόχο σου. Πάντοτε υπάρχει εναλλακτική διαδρομή.

Κάποιες φορές μπορεί να βρεθείς να ακολουθείς πολλές διαφορετικές διαδρομές ταυτόχρονα. Αλλά η μέρα έχει 24  ώρες. Για όλους. Και για σένα.

Μέτρα τις δυνάμεις σου και αξιολόγησε την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι. Δες που μπορεί να σε οδηγήσει η κάθε διαδρομή που ακολουθείς βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.  Ίσως να χρειαστεί να αφήσεις ή να βάλεις στον πάγο κάποια διαδρομή για να αφιερώσεις το χρόνο σου σε κάποια άλλη που θα βελτιώσει τη θέση σου συντομότερα.

Ζύγισε τα προσεκτικά. Και στεγνά. Χωρίς συναισθηματισμούς. Ζύγισε τα σα να είσαι λογιστής. Γιατί η ζωή σου είναι μία και οι δυνάμεις σου περιορισμένες. Δε μπορείς να γίνεις χίλια κομμάτια και δε ξέρω κι αν αξίζει κιόλας.

Κάνε ότι μπορείς, όσο μπορείς και λίγο παραπάνω. Αλλά ως εκεί. Εσύ ξέρεις που είναι αυτό το “εκεί”. Αν ξεπεράσεις τα όρια των δυνάμεων σου δε θα μπορείς να αποδώσεις πουθενά κι αυτό θα σε πάει πίσω. Δε θα αξίζει καν ο κόπος και η προσπάθεια σου.

Σου έχω εμπιστοσύνη, μπορείς να τα καταφέρεις. Αρκεί να θέλεις, να προσπαθείς και να μετράς τις δυνάμεις σου.

Σε φιλώ!