28.03.2012 - Updated 11.11.2014 - x-psilikatzoy – 10 ΣΧΟΛΙΑ
Εάν το μπαλκονάκι σου ίσα που χωράει μισή καρέκλα, κρέμασε στον τοίχο μια τσαντούλα με τσέπες ή μια ξύλινη παλέτα και γέμισέ την λουλούδια, βότανα και ζαρζαβατικά!
Η κάθετη καλλιέργεια είναι το νέο τρέντ κηπουρικής ασυζητητί. Όχι μόνο για την ευκαιρία που προσφέρει να ομορφύνεις γκρίζους τοίχους αλλά και για την πρακτικότητα, την οικονομία νερού, το λίγο χώρο που καταλαμβάνει, τις πολλαπλάσιες επιλογές που σου δίνει να καλλιεργήσεις ακόμη και στην πόλη.
Φυσικά, πρόκειται για ολόκληρη επιστήμη που άμα αρχίσεις να την ψάχνεις θα χαθείς.
Eπειδή όμως το λάτρεψα σαν ιδέα, ξεκίνησα από τα απλά και βασικά για το τί μπορεί να κάνει κάποιος στην πόλη και δη, εάν έχει ένα τοσοδούτσικο μπαλκονάκι.
Λοιπόν, οι λύσεις είναι δύο. Ξύλινες παλέτες ή τσαντούλες καλλιέργειας. Πώς; Με ένα ή περισσότερα καρφάκια στον τοίχο, λίγους σπόρους και ελάχιστο χώμα. Πάμε να τα δούμε:
Ξύλινη παλέτα
Αφού βρεις μία παλέτα σε ένα σουπερμάρκετ της περιοχής σου και στο μέγεθος που σου αρέσει, τοποθέτησέ την στο πάτωμα και κάρφωσε πανί ή ψιλό δίχτυ γύρω – γύρω για να μην φεύγει το χώμα. Άρχισε έπειτα να γεμίζεις τα κενά σημεία με χώμα και φύτεψε μέσα τους σπόρους ή τα φυτά σου. Μόλις γεμίσει, σήκωσε την παλέτα και στερέωσέ την στον τοίχο. Για μεγαλύτερη σιγουριά, κάρφωσέ τη με λίγα καρφάκια.
Τσάντα καλλιέργειας
Θα χρειαστείς μια μακρόστενη τσάντα από πανί ή πλαστικό πυκνό δίχτυ (σαν αυτές που πουλάνε στα σουπερμάρκετ για να μην χρησιμοποιούμε πλαστικές σακούλες). Εγώ έχω χρησιμοποιήσει και εκείνες τις επιτοίχιες τσάντες με τις τσέπες που είναι για οργάνωση μπάνιου. Μπορείς ακόμη, να φτιάξεις μία μόνη σου, αρκεί να έχεις ύφασμα και κόλλα ή συρραπτικό. Στη συνέχεια, αφού την γεμίσεις χώμα, την ξαπλώνεις στο πάτωμα και ανοίγεις τόσες τρύπες όσα τα φυτά ή οι σπόροι που θες να φυτέψεις. Το μέγεθος της κάθε τρύπας εξαρτάται από το μέγεθος της τσάντας και των φυτών σου. Φρόντισε μόνο, οι αποστάσεις μεταξύ των ανοιγμάτων να μην είναι μικρές για να μην σκιστεί η τσάντα σου με τον καιρό. Μόλις είσαι έτοιμη, σηκώνεις προσεκτικά την τσάντα και την κρεμάς στον τοίχο σε ένα απλό καρφάκι.
Όποια μέθοδο απ΄τις δύο κι αν διαλέξεις, θα παρατηρήσεις ότι κάνεις τεράστια οικονομία στο νερό καθώς το μεγάλο πλεονέκτημα των κάθετων καλλιεργειών είναι πως ποτίζοντας τα πάνω φυτά, το νερό διαπερνά και τα κάτω, άρα θες τη μισή σχεδόν ποσότητα νερού.
Όταν πάρεις το κολάι δοκίμασε να διακοσμήσεις τους τοίχους σου με πολλά μικρά τσαντάκια και αυτοσχέδιες ξύλινες μικροσκοπικές παλέτες με λουλούδια. Πραγματικά μεταμορφώνεται ο χώρος σου!
Θέλεις κι άλλες ιδέες για το πράσινο μπαλκόνι σου; Κλικ!
Καλή επιτυχία! :)
μπορεις να βαλεις μπουκαλια καθετα με μια αποσταση μεταξυ τους και στο κατω μερος να φευγουν σωληνακια και τα νερα που στραγγιζουν απο το ενα μπουκαλι να ποτιζεις το παρακατω.
Εγω εχω αρχισει και πειραματιζομαι στην υδροπονια
Πολύ ωραία ιδέα!
υπεροχη ιδέα!!!
Thnx guyz! Gianni, grapse mas liga pragmata gia tin ydroponia please. Kai arthro an thes! :)
oo file xero gio pppragmata gia tin idropo…kati telos pantos eine stagones nerou xaxaxaxa
εγω δεν εχω καταλαβει απ το αρθρο πως θα γεμισω το χωμα…θα βαλεις πανι κατω απο καθε σειρα εκτοσ απο πισω..??αν τη σηκωσεις καθετα δε θα φυγει το χωμα??απαντηστε μου παρακαλω!!
ντύνεις την παλέτα με το ειδικό ύφασμα απο πίσω ,στα πλάγια και απο κάτω.
την ξαπλώνεις στο πάτωμα και την γεμίζεις με χώμα.
φυτεύεις τους σπόρους σου ή τα σπορόφυτα.
προτιμούμε φυτά που έχουν μικρό ριζικό σύστημα.
την αφήνουμε λίγες μέρες ξαπλωμένη να δέσουν οι ρίζες κ να σκληρύνει το χώμα να μην σου φύγει και μετά την σηκώνω κ την στερεώνω στον τοίχο.
Την πρώτη φορά που θα το κάνεις μπορεί να μην σου βγει σωστό, όμως την επόμενη, γηράσκω αεί διδασκόμενος..
Καλή επιτυχία.
αα μαλιστα γω εκανα μιση αλλα δεν την κρατησα ξαπλωμενη τωρα που μου το ειπατε θα την αφησω..ευχαριστω παρα πολυ
teleio!!! fantastiki idea!!!