16.01.2008 - Updated 16.07.2017 - Μαίρη Χαρίσκου – 33 ΣΧΟΛΙΑ

Γνωρίζουμε πόσο ευαίσθητοι είναι οι γονείς που περιμένουν να γεννηθεί το αγγελούδι τους. Και τους πιέζουν όλοι, με κάθε τρόπο.

Σε λίγο καιρό, θα γεννηθεί η δεύτερη ανιψιά μου. Ίσως γι’ αυτό θέλησα να ψάξω περισσότερο το θέμα της φύλαξης βλαστοκυττάρων.

Σαφέστατα δεν αρνούμαι πως είναι σημαντικά. Και πιστεύω πως με το πέρασμα των χρόνων πιθανότατα να είναι σωτήρια για πολλά ιατρικά προβλήματα.

Στο σήμερα όμως, τα πράγματα είναι λίγο σκοτεινά. Κι ίσως περισσότερο ο φόβος των Ιουδαίων, να είναι αυτός που ωθεί τους γονείς στο να χρυσοπληρώνουν τη φύλαξη τους σε ιδιωτικές τράπεζες αμφιβόλου ποιότητας.

Φυσικά, τα πράγματα θα ήταν ευκολότερα αν υπήρχαν περισσότερες δημόσιες τράπεζες φύλαξης. Προς το παρόν όμως, οι δυνατότητες φύλαξης χωρίς κόστος είναι σε βρεφικό στάδιο ακόμα.

Κάποτε, συζητούσα με τον αδερφό μου για άσχετο θέμα. Μου είπε θυμάμαι, πως οι πιο ακριβοπληρωμένοι πωλητές ασχολούνται με το χώρο της Ιατρικής. Και δεν είχε και άδικο για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους. Η ελπίδα πάντοτε ήταν χρυσοπληρωμένη. Την πουλάνε αιώνες τώρα με διάφορες μορφές.

Δεν είμαι αντίθετη στην έρευνα για τα βλαστοκύτταρα. Αντιθέτως. Τη στηρίζω και πιστεύω πως μπορούμε να περιμένουμε πολλά στο μέλλον. Είμαι αντίθετη όμως στην εκμετάλλευση που γίνεται στο όνομα των βλαστοκυττάρων.

Γνωρίζουμε πόσο ευαίσθητοι είναι οι γονείς που περιμένουν να γεννηθεί το αγγελούδι τους. Και τους πιέζουν όλοι, με κάθε τρόπο. Προσωπικά το θεωρώ ανήθικο να τους βάλεις μπροστά σε ένα τέτοιο δίλημμα. Οι περισσότεροι ζορίζονται στη σκέψη. Και τελικά για αυτό το απειροελάχιστο “αν” κόβουν χρήματα από αλλού για να πληρώσουν τις τράπεζες φύλαξης βλαστοκυττάρων.

Δημόσιες Τράπεζες φύλαξης βλαστικών κυττάρων

Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλές δημόσιες τράπεζες φύλαξης βλαστικών κυττάρων στην Ελλάδα. Κι αυτό σημαίνει πως δεν είναι όλα τα νοσοκομεία συμβεβλημένα με δημόσιες τράπεζες φύλαξης βλαστοκυττάρων.

Όταν προσφέρεις τα βλαστικά κύτταρα σε μια δημόσια τράπεζα φύλαξης, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά από ότι αν τα δώσεις σε μια ιδιωτική τράπεζα.

  • Δεν πληρώνεις
  • Δεν φυλάσσονται για προσωπική χρήση
  • Προσφέρονται σε όποιον μπορεί να τα χρειαστεί
  • Ο δότης έχει προτεραιότητα στην περίπτωση που τα χρειαστεί
  • Είναι συμβεβλημένες με άλλες δημόσιες τράπεζες και υποχρεωμένες να αναζητήσουν βλαστικά κύτταρα σε όλες τις τράπεζες φύλαξης του κόσμου

Δημόσια τράπεζα φύλαξης στην Ελλάδα λειτουργεί στην Ακαδημία Αθηνών ( η οποία συνεργάζεται με το νοσοκομείο “Αττικόν” και την κλινική “Έλενα Βενιζέλου”, τηλ.: 210 659341) και προωθείται η δημιουργία άλλης μιας στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης.

Κάπου ανάμεσα στις Δημόσιες και τις Ιδιωτικές

Στις 11/12/2007 εγκαινιάστηκε η Τράπεζα Αρχέγονων Κυττάρων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) που όμως είναι ουσιαστικά μια σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού φορέα με την εταιρία Biohellenika.

Ιδιωτικές τράπεζες φύλαξης βλαστικών κυττάρων

  • Το κόστος είναι κάπου ανάμεσα στα 1500-3000 ευρώ
  • Ο χρόνος φύλαξης είναι περίπου 20 έτη. Μετά θα πρέπει να πληρώσει το ίδιο το παιδί για να συνεχίσουν να φυλάσσονται.
  • Δεν είναι συμβεβλημένες με άλλες τράπεζες φύλαξης. Έτσι μειώνουν τις πιθανότητες εύρεσης κατάλληλων μοσχευμάτων
  • Κανείς δεν εγγυάται πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα βλαστικά κύτταρα (ο σωστός όρος είναι στελεχιαία κύτταρα ή αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα) από το ίδιο το παιδί διότι η αυτόλογη μεταμόσχευση είναι τις περισσότερες φορές άσκοπη. Αυτό καθιστά τα κύτταρα αυτά άχρηστα μια και δεν μπορεί να γίνει “ανταλλαγή” με κύτταρα άλλου ατόμου.
  • Στατιστικά, 5 έως 7 στους 10 γονείς πληρώνουν για κάτι που δεν υπάρχει.

Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα

Κάτι ακόμα που πρέπει να σκεφτούμε, είναι πως δεν υπάρχει κάποια νομοθετική ρύθμιση από όσο γνωρίζω, που να διασφαλίζει την πρόσβαση στα βλαστικά κύτταρα των διάφορων τραπεζών. Πιθανότατα να ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας, όμως η πιθανότητα αποκωδικοποίησης του dna είναι δυνατή και η πρόσβαση στα στοιχεία του δότη λίγο επίφοβη.

Κι αυτό δε θα με πείραζε τόσο σε άλλη περίπτωση, άλλωστε υπάρχουν πάρα πολλοί δότες οργάνων σήμερα στην Ελλάδα. Η μικρή λεπτομέρεια όμως που κάνει τη διαφορά, είναι πως αποφασίζουμε εμείς για ένα πλάσμα που ακόμα δεν έχει γεννηθεί.

Σχετικές δημοσιεύσεις στο internet