5.01.2012 - Updated 17.07.2017 - Μαίρη Χαρίσκου – 1 ΣΧΟΛΙΟ

Το λάδι είναι ένα από τα βασικά προϊόντα διατροφής που θα πρέπει να έχεις αποθηκευμένο στην αποθήκη τροφίμων σου, μάθε να το κάνεις σωστά

Το λάδι είναι ένα από τα βασικά προιόντα που θα πρέπει να έχεις σε επάρκεια στην αποθήκη τροφίμων σου. Δε μπορείς να το αποθηκεύεσεις για πάρα πολλά χρόνια γιατί μετά από 2 χρόνια περίπου ταγγίζει λόγω οξείδωσης και αλλοιώνεται η γεύση και η οσμή του, οπότε είναι ουσιαστικά άχρηστο.

Όμως μπορείς άνετα να φροντίσεις να έχεις πάντοτε στην αποθήκη τροφίμων σου αρκετό λάδι που θα καλύψει τις ανάγκες του σπιτιού σου για ένα χρόνο.

Σε μια εποχή ανάγκης μάλιστα, ή μεγάλης οικονομικής κρίσης αν το προτιμάτε, αναγκαστικά θα μειώσεις τις ποσότητες λαδιού που χρησιμοποιείς στη μαγειρική σου και η επάρκεια σου μπορεί να φτάσει και τον ενάμιση χρόνο ή οσο μπορείς να το τραβήξεις μέχρι την ημερομηνία λήξης του λαδιού συν κάνα τρίμηνο γιατί τα προιόντα δε χαλάνε και τελείως αμέσως μόλις λήξουν.

Η ημερομηνία λήξεως απλώς σου λέει ότι θα διατηρήσει άριστα όλα τα χαρακτηριστικά του μέχρι εκείνο το διάστημα. Από εκεί μέχρι να φτάσει στο σημείο να μη τρώγεται θα περάσουν μερικοί μήνες ακόμα.

Επειδή κάθε οικογένεια δεν είναι ίδια, κανείς δε μπορεί να σου πει πόσα λίτρα λάδι χρειάζεσαι. Κι όποιος θα στο πει είναι πιθανότατα άσχετος και το χει αντιγράψει από καμία ιστοσελίδα του εξωτερικού τις οποίες επίσης γράφουν κάποιοι άνθρωποι που περιμένουν το τέλος του κόσμου κι έχουν 45 όπλα στο υπόγειο τους χωρίς να έχουν ιδέα τι συμβαίνει στην κουζίνα τους ακριβώς. Αλλά ακόμα και να είχαν ιδέα τι συμβαίνει στην κουζίνα τους, είναι αμερικάνοι. Κι αυτό σημαίνει πολλά. Γιατί δεν χρησιμοποιούμε τις ίδιες ποσότητες λαδιού με μια οικογένεια που μένει στην άλλη άκρη της γης. Είμαστε έλληνες.-

Κι αφού προσπάθησα να σας απομακρύνω από τις κακοτοπιές ας δούμε τώρα το σωστό τρόπο για να υπολογίσουμε το λάδι που θα χρειαστεί να αποθηκεύσουμε στο σύγχρονο κελάρι μας για ένα χρόνο έτσι ώστε να καταφέρουμε να τα βγάλουμε πέρα στις δύσκολες εποχές που έρχονται.

Καταρχήν, αγοράζουμε λάδι σε 5λιτρα και όχι σε μονόλιτρα γιατί αφενώς συμφέρει περισσότερο, αφετέρου ειδικά στο ελαιόλαδο είναι καλύτερη η συσκευασία του τενεκέ από το διαφανές πλαστικό μπουκάλι. Τα 5λιτρα ηλιέλαια που είναι σε διαφανές πλαστικό μπουκάλι καλό είναι να τα καλύψουμε με ένα χοντρό καφέ χαρτί περιτυλίγματος για να μη τα βλέπει το φως.

Μια απλή συνισμένη μέρα που θα χρειαστεί να ανοίξουμε μια πεντάλιτρη συσκευασία λαδιού θα πάρουμε ένα κομμάτι χαρτοταινίας, θα το κολλήσουμε πάνω στον τενεκέ του ελαιόλαδου ή τη μπουκάλα του ηλιέλαιου και θα γράψουμε επάνω την ημερομηνία που το ανοίγουμε. Αυτό θα το κάνουμε και για τα 2 είδη λαδιού που χρησιμοποιούμε. Όχι ταυτόχρονα ε; όποτε χρειαστεί να ανοίξουμε το ένα από τα δύο.

Όταν τελειώσουν τα πεντάλιτρα μας, θα δούμε την ημερομηνία που τα είχαμε ανοίξει και θα υπολογίσουμε σε πόσες μέρες το καταναλώσαμε.

Στο σπίτι μου για παράδειγμα ξέρω ότι ξοδεύουμε ένα 5λιτρο ηλιέλαιο σε 2 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούμε έξι 5λιτρα ηλιέλαιο για ένα χρόνο, δηλαδή 30 λίτρα ηλιέλαιο στο σύνολο.

Με αυτό τον τρόπο υπολογισμού θα μπορείτε να γνωρίζετε τις δικές σας ανάγκες σε ηλιέλαιο και ελαιόλαδο για ένα χρόνο.

Αυτό σημαίνει ότι ανά διαστήματα όταν τα σουπερμάρκετ και οι εταιρίες βγάζουν συμφέρουσες προσφορές στα λάδια τους θα μπορείτε να αγοράζετε λάδι για να το αποθηκεύσετε στο κελάρι σας δίνοντας πάντοτε προσοχή στις ημερομηνίες λήξης.

Προσωπικά δε θα αγόραζα ποτέ λάδι που λήγει σε 6 μήνες για παράδειγμα, αλλά προχθές αγόρασα με 15 ευρώ ένα 5λιτρο επώνυμο ελληνικό λάδι που λήγει το καλοκαίρι του 2013, δηλαδή σε 18 μήνες από τώρα. Αυτή ήταν μια συμφέρουσα αγορά από όλες τις απόψεις γιατί και η τιμή ήταν χαμηλή και η ημερομηνία λήξης μακρινή.

Με σωστό προγραμματισμό μπορείτε σιγά σιγά να αποθηκεύσετε όσο λάδι χρειάζεστε για ένα χρόνο. Κάθε φορά που θα χρειάζεται να ανοίξετε ένα 5λιτρο λάδι θα διαλέγεται αυτό που λήγει συντομότερα και με την πρώτη ευκαιρία θα το αντικαθιστάτε στην αποθήκη σας με ένα καινούργιο.

Ε! κι όταν έρθει η δύσκολη στιγμή… που το απευχόμαστε, θα ξέρετε ότι έχετε στην αποθήκη λάδι για έναν χρόνο τουλάχιστον…