6.01.2012 - Updated 7.04.2020 - Μαίρη Χαρίσκου – 13 ΣΧΟΛΙΑ

Αν ζυμώνεις ψωμί είναι πολύ εύκολο να υπολογίσεις πόσο αλεύρι χρειάζεται η οικογένεια σου για έναν ολόκληρο χρόνο

Αν με ρώταγαν ένα χρόνο πριν πόσο αλεύρι χρειάζεται η οικογένεια μου για έναν χρόνο θα τους κοιτούσα έκπληκτη με μια χαζή γκριμάτσα στο πρόσωπο μου. Και η πλάκα ξέρεις ποια είναι; ακόμα και οι γονείς μου, όταν ήταν παιδιά γνώριζαν πόσο αλεύρι χρειαζόντουσαν στις οικογένειες τους. Τώρα ούτε αυτοί ξέρουν ούτε εγώ ήξερα.

Αυτό όμως άλλαξε από τη στιγμή που αποφάσισα ότι θα ζυμώνω το ψωμί μας για λόγους οικονομίας. Σε διάφορους φίλους ακούγεται παράξενο αυτό το “λόγοι οικονομίας”. Θεωρούν το ζύμωμα ψωμιού κάτι σαν το καλό λευκό τραπεζομάντιλο που έστρωνε η μαμά τις Κυριακές στο τραπέζι. Παλιότερα κι εγώ ζύμωνα μια στις τόσες για ευχαρίστηση. Τώρα όμως τα πράγματα άλλαξαν, τα έβαλα κάτω, τα ζύγισα και είδα ότι με συμφέρει να ζυμώνω και οργανώθηκα.

Όλα μια ιδέα είναι φίλοι μου, στην αρχή ίσως μοιάζει με βουνό αλλά δεν είναι. Πλέον η διαδικασία μου μοιάζει παιχνιδάκι. Περισσότερο βαριέμαι να πλένω τα πιάτα από το να φτιάξω ψωμί. Κι όπως συνηθίζω να λέω χρειάζεσαι 18 λεπτά 2 φορές την εβδομάδα για να φτιάχνεις το ψωμί σου σε ένα χαλαρό απόγευμα. Τρία λεπτά για να φτιάξεις τη μαγιά και δεκαπέντε για το ζύμωμα. Ο υπόλοιπος χρόνος, της αναμονής δηλαδή, αφιερώνεται σε άλλα πράματα γιατί φίλτατοι δε κάθεσαι πάνω από το ζυμάρι να το κλωσήσεις μέχρι να φουσκώσει!

Πόσο ψωμί καταναλώνω σε μια εβδομάδα

Αλλά ας επιστρέψουμε στο θέμα μας που αφορά την ποσότητα του αλευριού για ένα χρόνο. Που λες αν μπεις για τα καλά στη διαδικασία, κάποια στιγμή βρίσκεις τη φόρμουλα που σε βολεύει και την ακολουθείς σαν τυφλοσούρτη κάθε φορά. Οι κινήσεις σου είναι γνώριμες και οι ποσότητες που χρησιμοποιείς είναι σταθερές. Στη δική μου φόρμουλα, κάθε φορά ζυμώνω 2 κιλά αλεύρι που καταλήγει σε περίπου 3 κιλά ψωμί. Αν δε μου κλέψει η μάνα μου ζύμη για πισία αυτό το ψωμί μας βγάζει 5 μέρες άνετα.

Πόσο αλεύρι χρειάζομαι για έναν χρόνο

Αν διαιρέσω τις 365 μέρες του χρόνου με το 5 μου δίνει τον αριθμό 73 που είναι και οι φορές που θα ζυμώσω ψωμί μέσα στο έτος. Επειδή ζυμώνω 2 κιλά αλεύρι κάθε φορά θα το πολλαπλασιάσω με τις 73 φορές που θα ζυμώσω και θα μου δώσει τον αριθμό 146. Μόνο για το ψωμί μας δηλαδή χρειαζόμαστε περίπου 150 κιλά αλεύρι το χρόνο, για να το στρογγυλοποιήσουμε κιόλας.

Ανάλογα με το αλεύρι που θα διαλέξετε, θα ξέρετε και το κόστος του. Προσωπικά χρησιμοποιώ φτηνό αλεύρι και γίνονται μια χαρά τα ψωμιά μου. Φυσικά, δεν αγοράζω αλεύρι κάθε βδομάδα. Συνήθως αγοράζω ποσότητα, 20-30 κιλά για παράδειγμα και το βάζω στην αποθήκη τροφίμων και στα ντουλάπια μου. ‘Έτσι, έχω πάντοτε αλεύρι στο σπίτι και δε τρέχω να αγοράσω όταν το χρειάζομαι. Είναι βασικό υλικό στην κουζίνα μου.

Αν σκοπεύεις να αποθηκεύσεις μεγάλη ποσότητα αλεύρι στην αποθήκη της κουζίνας σου, να είσαι προσεκτικός με τις ημερομηνίες λήξης. Το αλεύρι που βρίσκεις στα σουπερμάρκετ συνήθως έχει ημερομηνία λήξης 6-18 μήνες το αργότερο από την ημέρα αγοράς του.

Τέλος, αν θες να υπολογίσεις πόσο αλεύρι χρειάζεσαι γενικά η οικογένεια σου, σκέψου που αλλού το χρησιμοποιείς. Για παράδειγμα, μπορείς να υπολογίσεις 3 κιλά το μήνα για διάφορες χρήσεις (πίτες, γλυκά, χυλούς, αλεύρωμα ψαριών κλπ), 3+3 κιλά για Χριστούγεννα και Πάσχα, κι άμα φτιάχνεις και τραχανά το καλοκαίρι βάλε άλλα 4-5 κιλά. Φυσικά, τα νούμερα είναι στο περίπου σύμφωνα με τις ανάγκες της δικής μου οικογένειας. Τα κανονικά νούμερα θα πρέπει να τα υπολογίσεις μόνος σου σύμφωνα με τις διατροφικές συνήθειες και τον αριθμό μελών της οικογένειας σου.

Ελπίζω να σε βοήθησα να καταλάβεις πόσο αλεύρι θα χρειαστείς για ένα χρόνο. Πιάσε χαρτί και μολύβι τώρα και υπολόγισε το!